Voljeti sebe znači...

Svi smo mi bar jednom naišli na savjet da moramo voljeti sebe. Bilo da pratimo duhovnu ili psihološku literaturu konceptu voljenja sebe se pridaje velika važnost. Duhovnjaci smatraju da ako istinski volimo sebe tad ne možemo a da ne volimo i sve druge jer svi drugi jesu mi sami. Psihologija pak uči da imajući zdravu ljubav prema sebi samo tad možemo imati uspjeha u svim segmentima života.

Voljeti sebe znači...
Unsplsh/Ayo Ogunseinde

Šta zapravo znači voljeti sebe? Iako mnogi na usnama imaju taj savjet malo ko nas uči kako to ostvriti. Da li voljeti sebe znači mehanički ponavljati da se volimo tokom cijelog dana ili u ogledalu svakog jutra i sveke večeri sebi reći 100 puta "volim te" ili se iza ideje voljenja sebe krije nešto više od toga?

Ideja samoljubavi je mnogo kompleksnija nego što se može učiniti na prvi pogled. Iako se svima nama čini da volimo sebe naša djela veoma često govore suprotno od toga. Njegovati i jačati ljubav prema sebi je staza kojom postepeno napredujemo tako što primjećujemo koja naša ponašanja su suprotna od samoljubavi a zatim implementiramo ona ponašanja koja ljubav prema sebi jačaju i afirmiraju.

Voljeti sebe znači... Spoznati svoje duboke potrebe. Potrebe su nam kao ljudskim bićima urodjene. Tu su osnovne potrebe poput hrane, vode, sna, skloništa i sl. Svako od nas ima i svoje specifične potrebe. To može biti naša potreba za dubokom povezanošću sa partnerom, potreba za sigurnošću i lojalnošću u medjuljudskim odnosima i sl. U poslednje vrijeme naše društvo potencira ideju da su naše potrebe slabost i da treba da ih suzbijemo. Smatra se da nas potrebe čine zavisnim od drugih. Medjutim to nije ispravan put. Potrebe koje imamo ne možemo prestati da imamo. Samo tad kad udjemo duboko u sebe i spoznamo šta nam je istinski potrebno u medjuljudskim odnosimo možemo ići putem voljenja sebe. Jer bivajući sa ljudima koji imaju mogućnost i želju da zadovolje naše potrebe znači da smo dopustili svojoj prirodi da bude onakava kakva jeste i da smo za sebe odabrali prave ljude.

Voljeti sebe znači... Osluškivati svoje emocije. Emocije imaju tu fenomenalnu sposobnost da nam govore da li je put kojim hodimo dobar po nas ili loš. One su putokaz koji ne griješi. Onda kad dodjemo u kontakt sa svojim emocijama i počnemo da ih koristimo na pravi način mi tad prateći svoju radost i zadovoljstvo korak po korak idemo tamo gdje je predodredjeno da idemo. Idemo ka svojoj životnoj svrsi. Kad pratimo trag pozitivnih emocija mi svjesno biramo da radimo ono što želimo. Sama činjenica da nešto želimo i da nam pričinjava zadovoljstvo treba dovoljno da nam govori da je to dobro po nas. Vodjeći se svojim emocijama uvijek biramo da živimo život radeći ono što želimo a ne ono što drugi kažu da moramo. 

Voljeti sebe znači... Posmatrati sebe, svoje misli, emocije i reakcije. Onda kad pronadjemo objektivnog posmatrača u sebi tad smo zakoračili korak iz uma. Tad možemo da uvidimo koja naša ponšanja su konstruktivna a koja destruktivna. Objektivnije vidimo šta radimo sebi i drugima. Nestaje iluzija da smo uvijek upravu, da su za sve drugi krivi i da smo bolji od drugih. Dopuštamo sebi kroz posmatranje da uvidimo svoje greške i da ih ispravimo tako što ćemo postati onakvi prema drugim kako smatramo da drugi trebaju postupati prema nama. Posmatrati sebe znači objektivno suditi sebi i svojim postupcima i uvijek težiti ka tome da ono što nije ispravno korigujemo.

Voljeti sebe znači... Čuvati svoj najbolji interes a pri tom ne ugrožavati tudji. Iako ovaj život treba živeti pružajući ljudima ljubav, uvažavanje i poštovanje ipak je mnogo onih koji u sebične svrhe žele da iskoriste naše resurse. Tad uvijek moramo jasno postaviti svoje granice preko kojih ne dopuštamo da se predje. Granice će čuvati naš integritet. U ovom procesu ne smijemo upasti u zamku da budemo poput onih koji znaju da se ogriješe o nas. Postaviti granice znači postaviti standard prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja u odnosima sa ljudima pri tom pazeći da ne budemo kao oni od kojih nas granice štite. Zdrave granice znače da čuvamo svoj interes ali nikad sebi ne dopuštamo da radimo protiv drugog ljudskog bića. Čuvamo sebe ali i poštujemo druge. 

Voljeti sebe znači... Njegovati kako spoljašnjost tako i unutrašnjost. Volimo sebe tako što vodimo računa o svom zdravlju i fizičkom izgledu. Naše tijelo jeste hram naše duše i kao takvo mora sa njim biti postupano na najkvalitetniji način. Fizička aktivnost, smjena rada i odmora, kvalitena hrana, njega lica i tijela samo su neki elementi koje sebi, ne samo da možemo nego i moramo obezbijediti. Isto tako oplemenjivanje svog uma kroz čitanje kvalitetne literature, učenje i primjenjivanje novih informaciji čini da u zdravom i lijepom tijelu njegujemo zdrav i lijep duh. Ulagati u sebe na ovaj način znači da se volimo i poštujemo i da nikako ne možemo čak ni pomisliti da sebe zanemarimo. 

Voljeti sebe znači... Biti disciplinovan. Balans je nešto čemu uvijek treba da težimo jer ni jedno pretjerivanje ne može biti dobro po nas. Čak se može reći da pretjerivati u bilo čemu je suprotno od ljubavi prema sebi. Zato uvijek trebamo znati kad da budemo spartanac a kad hedonista. Treba uživati i sebi udovoljavati ali i znati kad biti disciplinovan. Disciplina nam je neophodna onda kad uvidimo da naše navike počinju da nam štete. Tad iako zna da bude teško moramo biti istrajni i raditi ono što je objektivno ispravno za nas. Takodje, disciplina je onaj faktor koji čini razliku hoćemo li biti pobjednik u igri života ili ne. Jer samo oni koji su disciplinovani mogu očekivati slatke plodove sa drveta uspjeha. Disciplina je onaj faktor koji pokazuje u kojem stepenu imamo razvijenu ljubav prema sebi. Jer ako se istinski volimo sve ćemo učiniti da disciplina bude trajni dio nas.

.....................................................

Ukoliko želite naučiti kako voljeti sebe, kontaktirajte me na:

info@katalena.blog