Vitamini, proteini...

Iako se mnogo priča o štetnom uticaju društvenih mreža, ne mogu a da ne primijetim da je Instagram doveo do širenja svijesti o načinu treniga, konkretno za žene. Ne tako davno većina žena se plašila uzeti teg u ruke jer je postojalo ustaljeno mišljenje da će postati previše mišićave, a samim tim, i muškobanjaste. Medjutim, posredstvom Instagram fitnes influenserki, dokazano je suprotno. Više se i ne može nabrojati koliko ima profila gdje djevojke rade trening za kompletno tijelo i pri tom dižu velike kilaže a izgledaju kao iz sna. Zategnutih i izdefinisanih tijela. Tanke i oble bas tamo gdje treba. Postalo je naširoko poznato da tegovi i teretana, ne samo da neće pokvariti ljepotu i ženstvenost tijela, već da je upravo to način da se ljepota i ženstvenost podignu na veći nivo.

Vitamini, proteini...
Unsplash/Taylor Harding

Profesorica sam fizičkog vaspitanja i godinama idem u teretanu, tako da vam prenosim lično iskustvo.

Najiskrenija da budem, nijesam sigurna da li svako može zavoljeti teretanu. Prije nego što sam upisala Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, nijesam imala ba[ nikakve veze sa sportom, ali došavši na Filozofski fakultet i upoznavši momke i djevojke sa Fakulteta za sport, zaljubila sam se u ideju da ipak to treba da studiram i ubrzo se tamo prebacila. Smatram da je to bila fenomenalna odluka jer je preusmjerila moj život u potpuno drugom pravcu. U pravcu sporta. Tako da, možda sam uvijek u sebi imala potencijal za trening a mažda sam upravo najveći dokaz da je osoba koja dvadeset godina nije imala nikakve dodirne tačke sa sportom dovela sebe do profesora sporta i nekog ko svojim fizičkim izgledom zaista reprezentuje sporski život i sportske vrijednosti. 

Neću vas lagati. Trening nije lak, posebno za početnika. Ali vremenom postaje lakši i na kraju se dodje u fazu gdje trening postaje sastavni i neizostavni dio života, čak mogu reći-istinska strast. Ali da bi se došlo do te faze potrebna je disciplina i istrajnost. Pa čak i tad ima dana kad vas na trening može odvesti samo čista snaga volje. Ima izreka koja kaze da motivacija dovodi do toga da počnete a samo istrajnost i disciplina dovode do nastavka i konačnog uspjeha.

Možete na trening gledati kao na jednu od najvažnijih investicija koje možete napraviti u svom životu. To je investicija u sebe. Ali pod tim ne podrazumijevam samo doprinose na polju fizičkog izgleda. Govorim vam o zdravstvenim benefitima, govorim vam o gradjenju navike, jačanju volje i samodiscipline. U globalu, govorim vam o potpuno novom identitetu. Identitetu osobe koja donosi dobre odluke, koja prevazilazi teskoće, koja istrajno ide do cilja. Jednostavno rečeno, osoba koja sebe natjera da je redovna na treningu, tu stiče naviku da istu istrajnost primjenjuje na sve segmente svog zivota.

U nastavku vam predstavljam 3 istine o treningu koje su dokazane mojim životom i izgledom.

1 Trčanje je lijepo i korisno ali vam ne donosi izvajano tijelo

Nije mi ni najmanja namjera da umanjim značaj trčanja kad je zdravlje, ali i kad je fizički izgled, upitanju. Trčanje je nešto što mi je godinama donosilo i psihičko zadovoljstvo i vitku liniju ali i izuzetno jaku kondiciju i dobar imunitet. Trčeći tokom studiranja, da bih fizički bila spremna za polaganje odredjenih ispita, ćesto sam bila prinudjena da trčim tokom loših vremenskih prilika, jer sam uporno birala prirodu umjesto teretane i trake.

Iako sam uvijek imala skladno tijelo i lijepu figuru, pa čak iako sam godinama trčala, istinske promjene na tijelu, koje su me transformisale i podigle na potpuno drugi nivo, desile su se kad sam počela da treniram sa tegovima. Razlog tome je što trčeći, trošite masne naslage ali u isto vrijeme trošite i mišićnu masu. Posledica toga bude gubitak težine i vitkija linija ali ne i zategnutost tijela i izvajanost,za koje da sam ubijedjena svi žele.

2 Dižući tegove žena ne postaje mišićava toliko da liči na muškarca

Jedan od glavnih faktora za mišićni rast je muški polni hormon, testosteron. Prisutan je i u ženskom i u muškom tijelu. Medjutim, dok je kod muškaraca prisutan u velikim količinama, kad žena su te količine minimalne.

To znači da kod muškaraca lakše dolazi do mišićnog rasta, nego kod žena. Ali i u tom slučaju, muškarcu trebaju godine rada da postigne veliku mišićnu masu i dobije taj izgled atlete.

Količina testosterona u ženskom tijelu je toliko neznatna da ne može dovesti do pretjeranog rasta mišića. To znači da žene, radeći sa tegovima i jačajući mišiće, dovode do povećanja mišićne mase ali ne na način da to bude esteski ružno, već bas suprotno od toga. Mišic koji je ojačan i koji je porastao zateže kožu i daje vretenasti, tonirani izgled. A to sve dovodi da...

3 Treningom se postiže figura pješčanog sata

Naučno je dokazano da je ova figura ženskog tijela muškarcima najprivlačnija. Sve to ima veze sa primitivnim dijelom ljudskog mozga koji, još od samih početaka nastanka ljudske rase, takvu figuru smatra simbolom zdravlja i plodnosti.

Nisu sve žene prirodno obdarene tankim strukom i širim bokovima ali žene koje treniraju, htjele nehtjele, dobijaju upravo takvu figuru.

Zašto je to tako?

Trenirajući donji dio tijela butine postaju oblije, odredjeni mišić u predjelu kukova postaje vidljiviji i, time, zajedno sa butinama daje obli i ženstveni izgled kukovima i bokovima. Zatim, trening sa težinama neizostavno dovodi do sagorijevanja masnih naslaga, tako da stomak postaje ravniji a struk uži. Poslednji faktor koji utiče je da, uslijed treniranja i jačanja gornjeg dijela tijela, ramena postaju izdefinisanija, ledja jačaju i daju taj karakteristični izgled obrnutog trougla. Što odmah čini kontrast struku koji vizuelno izgleda uži.

Nadam se da će moj tekst, bar jednu osobu, inspirisati i motivisati da počne, ne sjutra, ne od ponedeljka ili prvog u mjesecu, već odmah da treningom počne da ulaže u sebe.

Vama kojima ovaj tekst izgleda zanimljivo ali misllite da trening nije za vas, iz bilo kojeg razloga, postanite svjesni misli koje vam dolaze. Ukoliko su to misli poput:

nije trening za mene jer imam toliko i toliko godina,

ne znam kako da treniram,

nemam sa kim i sl.

Zapitajte se koje bi misli radije imali vezano za trening. To bi moglo biti:

naučiću,

pokušaću,

mogu.

I odaberite upravo te misli. Pričajte sebi drugu priču, priču koja vam mnogo bolje služi i koja vas može transformisati tako da za par mjeseci ne prepoznate sebe. Jer, kao što rekoh, trenirajući ne postajete samo fizički zgodniji već vam se čitav identitet mijenja. Od osobe koja ne trenira i možda je nezadovoljna svojim izgledom postajte čista suprotnost. Postajete novi vi. 

Želim vam uspješan početak,

Katalena