Voljeti drugog znači...

"Ljubi bližnjeg svog kao samog sebe" je jedan od najpoznatijih citata iz Biblije. U toj kratkoj ali moćnoj rečenici sadržana je velika mudrost. Samo onda kad volimo drugog kao samog sebe i kad sa drugim postupamo onako kako bi smo voljeli da se postupa sa nama možemo reći da znamo kako se istinski voli.

Voljeti drugog znači...
Unsplash/ Quinten de Graaf

Biologija naše vrste je takva da ne možemo a da nemamo duboku potrebu za povazanošću sa drugim ljudskim bićem. Koliko god društvo propagiralo individualizam kao najveću moguću vrijednost sama naša suština se buni protiv toga. Možemo ostvariti nebrojane uspjehe na svim poljima ali ukoliko nemamo povezanot kroz prijateljske odnose, porodicu i partnersku ljubav ne možemo poreći prazninu koja zjapi u nama i koju čak ni najveća količina uspjeha ne može ispuniti.

Voljeti na dubokom nivou znači iskusiti jednu od najuzvišenijih emocija koja se može doživjeti. Koliko god jaka bila naša ljubav prema sebi samima visoko vibrativnu emociju ljubavi možemo osjetiti samo u odnosu sa drugim ljudskim bićem. Silina te emocije obara s nogu. Prepoznaćemo je po osjećaju topline u predjelu srca, suzama koje mogu poteći niz lice, dubokom saosjećanju i povazanošću sa silom jačom od nas samih.

Medjutim mnogo je barijera koje smo postavili izmedju sebe i ljubavi. Nebrojano puta povrijedjeni zaključili smo da je voljeti opasno. Da bi se zaštitili sagradili smo bedeme oko sebe koji imaju svrhu da nas čuvaju. Medjutim koliko nas brane od neželjenog isto toliko sprečavaju da volimo i da budemo voljeni. Jedna mudra žena je rekla da odabrati ljubav uvijek predstavlja dobar izbor, koliko god ona znala da bude teška i bolna uvijek nas tjera da prevazidjemo sebe i postanemo osoba sa većim kapacitetom kako da voli tako i da bude voljena.

Kaže se da sve ono što želimo da nam drugi pruže prvo mi to moramo dati njima. Ovaj pristup nije lak jer je potpuno kontradiktoran sa principom koji nas uči da samo na sebe mislimo i koji nam se na svakom koraku propagira. Razumljivo je jer kako naći hrabrosti da pružimo sve ono naljepše od nas a da pri tom nemamo nikakvu garanciju da će nam ikad biti uzvraćeno? To je test koji razdvoji one koji voleći postanu voljeni od onih koji ostanu u svojoj sigurnoj čauri u kojoj nikad ne budu povrijedjeni ali i nikad ne iskuse moć ljubavi.

Za one hrabre dobra vijest je ta da vještina voljenja može biti naučena.

Voljeti drugog znači... Razumjeti ga na dubokom nivou. Koliko nas zastane i zapita se volimo li osobu preko puta nas onako kako mi smatramo da je treba voljeti ili onako kako je njoj potrebno da bude voljena. Najčešće malo ko se potrudi da udje u dubinu voljene osobe i istinski razumije i spozna šta je to što je njoj potrebno da bi bila voljena. Samo onda kad shvatimo koje su njene potrebe i zatim ih zadovoljimo, kad vidimo šta je njoj potrebno da bi osjećala sigurnost i intimnost i to obezbijedimo mi samo tad možemo reći da zaista volimo. Sve osim toga je naša sebična i iskrivljena verzija ljubavi kojom češće štetimo odnosu nego što činimo da bude siguran i stabilan.

Voljeti drugog znači... Dati mu slobodu da bude onaj ko i kakav jeste. Prečesto obuzeti svojim strahovima i nesigurnostima želimo voljenu osobu okovati u lance. Tad naša ljubav postaje kavez koji guši i ograničava. Imamo iluziju da kad nam je svaka misao, svaki korak i svaki postupak voljenje osobe pod kontrolom samo tad možemo biti sigurni. U želji da sebi obezbijedimo prijeko potrebnu sigurnost i predvidljivost počinjemo voljenoj osobi biti kamen oko vrata. U nemogućnosti da svoje nesigurnosti držimo pod kontrolom gušimo partnera nesvjesni činjenice da tim ponašanjem postižemo upravo ono što želimo da izbjegnemo. Ljubav može samo na slobodi opstati. Dopustivši drugoj osobi da bez cenzure bude onakava kakava jeste i da radi ono što želi tek tad istinski možemo znati da li je za nas ili ne.

Voljeti drugog znači... Raditi na sebi i svojim destruktivnim obrascima ponašanja. Veoma je lako upasti u zamku da smo mi žrtva i da nam voljena osoba stalno čini nažao. Medjtutim to nije tako. Istina je da u svim problemima sa kojima se susrećemo postoji znatan dio naše krivice. Mi smo često ti koji kroz svoju disfunkcionalnost umanjujemo kvalitet odosa. Da bi voljeli i bili voljeni moramo spoznati svaku svoju, pa čak i najmanju, osobinu koja pravi razdor izmedju nas i voljene osobe. Moramo uvidjeti svoju manipulativnost, sebičnost i tvrdoglavost. Moramo spoznati sve naše akcije koje su u opoziciji sa dobrobiti veze. Spoznavši ih moramo ih mijenjati jer mijenjavši sebe na bolje istovremeno mijenjamo i učimo druge budu bolji prema nama.

Idući putem ljubavi na svakom koraku bivamo prinudjeni da postanemo veći od sebe samih. Učimo se da nekad staviti tudju dobrobit ispred sopstvene nije naivnost već hrabrost i plemenitost najvećeg stepena.

.....................................................

Ukoliko želite naučiti kako povećati svoj kapacitet voljenja, kontaktirajte me na:

info@katalena.blog