Alati duhovnog napretka

Duhovnost koliko god apstraktan pojam bila ipak u sebi sadrži brojne praktične alate koji imaju veliku snagu transformacije onog ko ih na sebi primjenjuje.

Alati duhovnog napretka
Unsplash/Pk Kashyap

Uvijek neobično privučena mističnim provela sam godine i godine proučavajući različite duhovne pravce. Gonjena gorućom željom za saznanjem imala sam osjećaj da sam u potrazi za nečim ali šta je to nešto nijesam umjela da definišem. Tokom godina nagomilao se veliki broj informacija koje koliko god da su bile zanimljive za čitati i znati nisu u sebi imali potencijal da išta istinski promijene u mom životu i dovedu do duhovnog napretka. Uvijek sam se osjećala kao da mi suština izmiče. Medjutim sudbina svakog upornog tragaoca za istinom je da prije ili kasnije naidje na alate koji sa sobom nose veliku moć transformacije

Svjesnost

Stanje svima dostupno ali većini nedostižno. Zašto je to tako ostaje misterija. Svjesnost je van svake forme i zato se istinski riječima ne može objasniti. Ko svjesnost nije spoznao hiljadu riječi objašnjenja mogu zvučati kao besmislica, medjutim ko je jednom postao svjestan više nikad ne može biti isti kao ranije. Postati svjestan znači zakoračiti korak iza uma. Spoznati prostor u kojem se um dešava. Svjesnost je kraj svih identifikacija i jedini pravi preduslov za duhovni napredak. Dok god osoba ne osvijesti sopstveno postojanje, koje se osjeća u vidu "Ja jesam" ne može se izdići iznad iluzije ovog svijata. Dimenzija svjesnosti je u svima nama, medjutim još uvijek je malo onih koji je spoznaju. Postati svjesan znači skinuti veo iluzije sa svojih očiju. Metoda koja može pomoći da osjetimo sopstveno postojanje ja ta da na tren zaustavimo misli i da obratimo pažnju na ono šta preostaje. Umjesto da smo fokusirani na misli osvijestimo onog ko misli čuje. Ponavljati navedeno što ćešće.

Posmatranje sebe

Posmatranje sebe dolazi kao posljedica procesa pronalaska svjesnosti. Pronaći svjesnost u sebi znači osvijestiti objektivnog posmatrača u pozadini. Mi svakodnevno funkcionišemo na autopilotu. Većina naših akcija je takva da ih potpuno nesvjesno izvršavamo. To se odnosi na obavljanje raznih aktivnosti ali i na funkcionisanje u medjuljudskim odnosima. Sve što radimo na način na koji to radimo obavlja se po ustaljenim nesvjesnim programima ponašanja. Programi su ti koji upravljaju nama a ne naša slobodna volja. Način na koji možemo izaći iz okova programa je taj da počnemo da posmatramo sebe i svoje misli. Budno pratimo sve što se dešava u nama kao što bi smo posmatrali lik na TV ekranu. Postajući iskusniji u posmatranju svojih misli i reakcija počinjemo da uvidjamo odredjene zakonitosti. Primijetimo da npr svaki put kad nas neko naljuti reagujemo na isti način, svaki put kad započnemo ljubavni odnos pravimo iste greške i doživljavamo iste situacije. Počinjemo objektivno da vidimo programe koji nama upravljaju i koliko sebi štete nanosimo svojom nesvjesnošću. Jednom kad uvidimo program svjesno postupimo drugačije. Kroz ponavljanje novi program biva formiran.

Meditacija

Meditacija je vrhunsko sredstvo samospoznaje u kojem namjerno gasimo buku spoljašnjeg svijeta i povlačimo se u sebe. Meditirajući napredujemo u brojnim segmenatima kako duhovnog tako i svjetovnog razvoja. Meditacija nam prije svega jača snagu sopstvene volje jer meditirati u početku nije lako. Bilo koja meditacija da je upitanju neželjene misli konstanto nadolaze i remete nam koncentraciju i samo osoba snažne volje svaki put kad primijeti da su joj misli odlutale opet ih vrati na pravi kurs i nastavi to da radi dugi vremenski period. Meditacija istinski čeliči disciplinu jer reći sebi da ćemo svaki dan meditirato 30 minuta i to zapravo ispoštovati predstavlja snagu volje velikog stepena što može biti ključ uspjeha na raznim poljima. Postoje razne vrste meditacije. Jedna od najjednostavnijih je svjesno posmatranje sopstvenog disanja. Takodje, meditacija koja je laka za savladati je svjesno ponavljanje odredjene riječi ili rečenice moćne i pozitivne sadržine. Na intrnetu se može pronaći veliki broj vodjenih meditacija kroz koje nas autori vode korak po korak. Izbor je veliki i koju god da odaberemo ne možemo pogriješiti.

.....................................................

Ukoliko želite pomoć na putu duhovnog napretka, kontaktirajte me na:

info@katalena.blog