Stav koji privlači novac

Većina ljudi živi život, uskladjujući se sa kolićinom novca koji ima ili nema. Novac bukvalno diktira život. Sve svoje odluke donosimo u skladu sa budzetom koji imamo na raspolaganju. Postavlja se pitanje, mora li uvijek biti tako ili postoji način da povećamo svoju finansijsku slobodu.

Stav koji privlači novac

Najveća moja spoznaja vezano za novac je da novac uvijek treba da mi prestavlja samo sredstvo, nikad cilj. Ta rečenica je svima više-manje poznata ali je istinski primijeniti u životu nije uvijek lako. Posebno za ljude koji sa sobom "vuku" veoma teška uvjerenja kad je novac upitanju.

Kad nam je novac sredstvo a kad cilj?

Cilj nam je kad svaki put sebi otežamo a pri tom uštedimo novac. Cilj nam je kad ne uradimo ono sta želimo, već umjesto toga odaberemo da sačuvamo novac. Mi tad, iako toga možda nijesmo svjesni, novac dizemo na pijedestal. Cijenimo ga više nego sebe. Objasniću šta pod tim podrazumijevam.

Ako svaki put, umjesto da pozovete taksi, radije hodate, ali ne odaberete pješačenje zato što u njemu uživate, već da bi novac uštedeli, vi tad novac više cijenite nego sebe. Novac čuvate a trošite sebe i svoje vrijeme.

Ukoliko, prenatrpani poslovnim i porodičnim obavezama na sve to, umjesto da platite nekom da vam sredi kuću, vi odaberete da to uradite sami, iako premoreni, samo da bi uštedeli novac vi tako novcu dajte na značaju, i to na taj način da je vrednije njega sačuvati nego sebe.

Situacija je bezbroj, ali mislim da shvatate moju poentu.  Novac vam postaje cilj uvijek kad on utice na vašu odluku. Kad zbog novca uradite ili ne uradite nešto. Vi tad, dajući mu na značaju i dižući ga na pijedestal pravite energetski od novca nešto što je iznad vas, a samim tim nešto nedostižno. Bukvalno novac vlada vama a ne obrnuto, kako bi trebalo.

Novac vam je sredstvo onda kad je vaša odluka, iako uključuje novac, nezavisna od njega i koristite ga kao sredstvo za ostvarenje cilja.

Svaki put kad odlučite da odredjenu količinu novca potrošite sebi ili drugom da ugodite vi tad novac koristite kao sredstvo a cilj vam je zadovoljstvo, ugodjaj, iskustvo, dozivljaj.

Osoba koja je odlučila veću količinu novca da potroši da svoje bližnje povede u restoran na ručak u tom trenutku novac koristi kao sredstvo a ne cilj. Cilj je provesti vrijeme sa porodicom, družiti se, uživati u hrani i piću. Novac je tu samo kao neutralno sredstvo koje to zadovoljstvo obezbjedjuje.

Medjutim, ljudima koji nemaju novac nije lako misliti pozitivno na ovaj način o novcu. Veoma je teško teško zaradjeni novac "nemarno" trošiti na razna zadovoljstva. Kako danas dati novac na odredjeno zadovoljstvo a sjutra nemati platiti račune i kupiti namirnice za porodicu?

Iako paradoksalno zvuči upravo je "nemarnost" način da imamo finansijsku slobodu. Jer što smo nemarniji, a pod tim podrazumijevam, opušteniji i bez stresa, prema bilo čemu to nam bolje ide i u tome uspijevamo. Jer tad smo lišeni otpora. Otpor je nešto što nas sprečava da imamo ono što želimo. Otpore čine naše misli, emocije i uvjerenja.

Ja sam uvijek bila pristalica da se ide laganim, popularno rečeno, bebi koracima.

Za nekog je prevelika razlika u vibraciji da svu svoju uštedjevinu portoši na putovanje na neku popularnu destinaciju. Osoba koja nema otpore prema novcu, mogla bi do poslednjeg centa dati na putovanje, čim bi tog novca nestalo, novi bi došao. Ali za osobu koja ima mnogo jake otpore dati veliki novac, a s druge strane biti u panici kako će zaraditi novi, bi bila poprilično loša ideja.

Postanite svjsni svojih otpora. Kažite npr sebi:

"Sav novac koji trenutno imam ću dati na putovanje".

Zatim postanite svjesni tj primijetite koje vam misli dolaze. Da li su to misli tipa:

"Ali ako to uradim, ostaću bez svega, kako ću platiti hranu i račune, kako ću zaraditi novi..."

 Ili su to misli poput:

"Zašto da ne, svakako novi novac stalno dolazi!".

Ovo vam je dobar pokazatelj da vidite koja uvjerenja o novcu imate. Ukoliko, bez obzira koliko traba da potrošite, imate osjećaj da ćete uvijek novc imati, onda taj osjećaj i pretite jer je tačan. Upravo vam taj osjećaj, da ćete novac uvijek imati, donosi još novca. Medjutim, ako su vaša uvjerenja duboko negativna kad je trošenje upitanju, za vas preporučujem da počnete od najmanjih stvari.

Ova vježba je za vas krucijalna jer će vam pokazati koja sve uvjerenja postoje u vama. A postati svjesan svojih uvjerenja je prvi korak ka tome da se promijene u ona koja će vam mnogo bolje koristiti.

Nakon što postanete svjesni uvjerenja, postanite svjesni svih situacija kad to uvjerenje izlazi na površinu. Banalan primjer, kad pomislite da pozovete taksi da vas vrati sa posla kući, ali za tom mišlju odmah slijedi sledeća koja vam kaže "ne, bolje čuvaj pare", to je momenat od presudnog značaja jer u tom momentu ste uhvatili sebe kako opet mislite i vjerujete starom uvjerenju koje vam ne koristi. Sledeći korak, nakon što ste postali svjesni da se staro uvjerenje javlja, vi svjesno odlučite da ovaj put krenete sa novom akcijom. Ta akcija je da, uprkos misli da je bolje da štedite, vi ipak odlučujete da potrošite novac, da sebi olakšate i da uštedite vrijeme. To je trenutak kada ste novac iskoristili kao sredstvo a ne kao cilj. Vi ste potrošili novac a poštedjeli sebe.

Ponašati se ovako tj trošiti konstantno novac da bi sebi obezbijedili sve što vam treba i sve što želite je izlazak van zone udobnosti i u početka neće biti prijatno. U tim trenucima stara, teška, negativna uvjerenja vezana za novac ce "divljati", vukući vas ka starim obrascima ponašanja. Svjesnost je kjučna tad, jer bivajući svjesni, iako stara uvjerenja vuku u nekadašnja ponašanja, vi svjesno djelate tako da novac iskoristite da obezbijedite i uradite sve sto treba.

To je razlog što preporučujem početi od najminimalnijih stvari. Kao što je vožnja taksijem, kupovina sopstvenog interneta umjesto kačenja na komšijin, kupovina nove haljine za proslavu umjesto nošenja stare i sl... Radeći tako stičete novu naviku, vaš identitet se mijenja, postajete osoba koja novac koristi kao što se koristi bilo koji alat.

Baštovan koristi makaze da sredi ružičnjak. Kad ostavi te makaze on o njima ne misli više, niti žali što ih je iskoristio za taj posao, takodje zna da svaki sledeći put kad mu zatrebaju one će biti tu. Tako treba i sa novcem. Ne pridavati mu značenja već ga gledati i posezati za njim kao za alatkom koja je uvijek tu kad nam je potrebna.

Vaše svakodnevno ponašanje u vezi novca je ono što odredjuje da li ćete biti osoba koja uživa finansijsku slobodu ili osoba koju novac ograničava da živi punoću života. Korak po korak postanite osoba koja bez izuzetka koristi novac da obezbijedi sebi sve što treba. Budite osoba koja uvijek prije bira da plati nego da uzme nešto besplatno. Budite osoba koja sa zadovoljstvom daje drugima. Bivajući takva osoba vi se vibracijski poklapate sa realnošću gdje je imanje ono što karakteriše vaš život, a ne nemanje.

U suštini je ili lako biti takav ili nemoguće. Nema sredine. Lako je jer od vas zavisi. Imate apsolutnu slobodu da od ovog trenutka sa novcem postupate na taj način kao da vam bukvalno raste na drvetu. Ali je i nemoguće ako niste spremni da tako postupate. Sve zavisi samo od vas.

Želim vam uživanje u trošenju,

Katalena