Stav koji privlači novac

Većina ljudi živi život uskladjujući se sa kolićinom novca koji ima ili nema. Novac diktira stil života. Sve svoje odluke donosimo u skladu sa budzetom koji imamo na raspolaganju. Postavlja se pitanje, mora li uvijek biti tako ili postoji način da povećamo svoju finansijsku slobodu.

Stav koji privlači novac
Unsplash/Lance Reis

Moja najveća spoznaja vezano za novac je da novac uvijek treba da mi predstavlja samo sredstvo a nikad cilj. Ta rečenica je svima više-manje poznata ali je istinski primijeniti u životu nije lako. Posebno za ljude koji sa sobom vuku veoma teška uvjerenja kad je novac upitanju.

Kad nam je novac cilj a kad sredstvo?

Cilj nam je kad svaki put sebi otežamo a pri tom uštedimo novac. Cilj nam je kad ne uradimo ono sto želimo već umjesto toga odaberemo da sačuvamo novac. Mi tad iako toga nijesmo svjesni novac dižemo na pijedestal. Cijenimo ga više nego sebe. Evo kako to funkcioniše.

Ako svaki put umjesto da pozovete taksi radije hodate ali ne odaberete pješačenje zato što u njemu uživate već da bi novac uštedeli vi tad novac više cijenite nego sebe. Novac čuvate a trošite sebe i svoje vrijeme.Ukoliko prenatrpani poslovnim i porodičnim obavezama na sve to umjesto da platite nekom da vam sredi kuću vi odaberete da to uradite sami iako premoreni samo da bi uštedjeli novac vi tako novcu dajte na značaju i to na taj način da je vrednije njega sačuvati nego sebe.

 Novac vam postaje cilj uvijek kad on utiče na vašu odluku. Kad zbog novca uradite ili ne uradite nešto vi tad dajući mu na značaju i dižući ga na pijedestal pravite energetski od novca nešto što je iznad vas i samim tim nešto što je nedostižno. Tad novac vlada vama a ne obrnuto kako bi trebalo.

Novac vam je sredstvo onda kad je vaša odluka iako uključuje novac nezavisna od njega. Svaki put kad odlučite da odredjenu količinu novca potrošite da sebi ili drugom ugodite vi tad novac koristite kao sredstvo a cilj vam je zadovoljstvo, ugodjaj, iskustvo, dozivljaj...Osoba koja je odlučila veću količinu novca da potroši da svoje bližnje povede u restoran na ručak u tom trenutku novac koristi kao sredstvo a ne cilj. Cilj je provesti vrijeme sa porodicom, družiti se, uživati u hrani i piću. Novac je tu samo kao neutralno sredstvo koje to zadovoljstvo obezbjedjuje.

Medjutim ljudima koji nemaju nije lako pristupiti novcu na ovaj način. Veoma je teško zaradjeni novac nemarno trošiti na razna zadovoljstva. Kako danas dati novac na odredjeno zadovoljstvo a sjutra nemati platiti račune i kupiti namirnice za porodicu? Iako paradoksalno zvuči upravo je nemarnost način da imamo finansijsku slobodu. Jer što smo nemarniji a pod tim podrazumijevam opušteniji i bez stresa prema bilo čemu to nam bolje ide i u tome više uspijevamo. Jer tad smo lišeni otpora koji predstavljaju upravo onaj faktor koji nas sprečava da imamo ono što želimo.

Za većinu je nemoguće zamisliti da svu svoju uštedjevinu portoše na putovanje na neku egzotičnu destinaciju. Osoba koja nema otpore prema novcu mogla bi do poslednjeg centa dati na putovanje jer čim bi tog novca nestalo novi bi došao. Ali za osobu koja ima mnogo jake otpore dati veliki novac na putovanje a s druge strane biti u panici kako će zaraditi novi bi bila poprilično loša ideja jer je prevelika razlika u vibraciji osobe koja nema otpore prema novcu i one koja ih ima jer upravo naša vibracija vezano za novac odredjuje kako naša finansijska realnost izgleda.

Kako promijeniti vibraciju?

Za početak postanite svjesni svojih otpora kroz vrlo jednostavnu vježbu. Kažite sebi:

-Sav novac koji trenutno imam ću dati na putovanje.

Zatim postanite svjesni tj primijetite koje vam misli dolaze. Da li su to misli tipa:

-Ali ako to uradim ostaću bez svega, kako ću platiti hranu i račune, kako ću zaraditi novi...

 Ili su to misli poput:

-Zašto da ne, svakako novi novac stalno dolazi!

Ukoliko bez obzira koliko traba da potrošite imate osjećaj da ćete uvijek imati novca onda taj osjećaj i pretite jer je tačan. Upravo vam taj osjećaj da ćete novac uvijek imati donosi još novca. Medjutim ako su vaše misli duboko negativne one isto tako diktiraju vašu fizičku realnost. Realnost zavisi od uvjerenja i baš zato je ova vježba važna jer na veoma jednostavan način izvlači na površinu uvjerenja koja postoje u vama.

Nakon što postanete svjesni uvjerenja, postanite svjesni svih situacija kad to uvjerenje izlazi na površinu jer koliko god bile različite situacije ista uvjerenja se aktiviraju.

Na primjer, kad pomislite da bi bilo lijepo da pozovete taksi da vas vrati sa posla kući ali odmah nakon te misli slijedi sledeća koja kaže "ne, bolje čuvaj pare", to je momenat od presudnog značaja jer u tom momentu ste uhvatili sebe kako opet mislite i vjerujete starom uvjerenju koje kaže da novca nema i da ono što imate morate čuvati. Sledeći korak nakon što ste postali svjesni da se staro uvjerenje javlja vi svjesno odlučite da ovaj put krenete sa novom akcijom. Ta akcija je da uprkos misli da je bolje da štedite vi ipak odlučujete da potrošite novac da sebi olakšate i da uštedite vrijeme. To je trenutak kada ste novac iskoristili kao sredstvo a ne kao cilj. Vi ste potrošili novac a poštedjeli sebe.

Ponašati se ovako tj trošiti konstantno novac da bi sebi obezbijedili sve što vam treba i sve što želite je izlazak van zone udobnosti i u početka neće biti prijatno. U tim trenucima stara, teška, negativna uvjerenja vezana za novac će "divljati", vukući vas ka starim obrascima ponašanja. Svjesnost je kjučna tad, jer bivajući svjesni, iako stara uvjerenja vuku u nekadašnja ponašanja, vi svjesno djelate tako da novac iskoristite da obezbijedite i uradite sve što treba.To je razlog što preporučujem da treba početi od minimalnijih stvari. Kao što je vožnja taksijem, kupovina sopstvenog interneta umjesto kačenja na komšijin, kupovina nove haljine za proslavu umjesto nošenja stare i sl... Radeći tako stičete novu naviku, vaša vibracija se diže a samim tim i vaš identitet se mijenja i postajete osoba koja novac koristi kao što se koristi bilo koji alat.

Baštovan koristi makaze da sredi ružičnjak. Kad ostavi te makaze on o njima ne misli više niti žali što ih je iskoristio za taj posao, takodje zna da svaki sledeći put kad mu zatrebaju one će biti tu. Tako treba i sa novcem. Ne pridavati mu značenja već ga gledati i posezati za njim kao za alatkom koja je uvijek tu kad nam je potrebna.

Vaše svakodnevno ponašanje u vezi novca je ono što odredjuje da li ćete biti osoba koja uživa finansijsku slobodu ili osoba koju novac ograničava da živi punoću života. Korak po korak postanite osoba koja bez izuzetka koristi novac da obezbijedi sebi sve što treba. Budite osoba koja uvijek prije bira da plati nego da uzme nešto besplatno. Budite osoba koja sa zadovoljstvom daje drugima. Bivajući takva osoba vi se vibracijski poklapate sa realnošću gdje je upravo imanje ono što karakteriše vaš život, a ne nemanje.

U suštini je ili lako biti takav ili nemoguće. Nema sredine. Lako je jer od vas zavisi. Imate apsolutnu slobodu da od ovog trenutka sa novcem postupate na taj način kao da vam bukvalno raste na drvetu. Ali je i nemoguće ako niste spremni da tako postupate. Na vama je!

Želim vam uživanje u trošenju,

Katalena.