Izmanipulisani

Izmanipulisani
Unsplash/Nasim Keshmiri

Nedavno mi je osim standardnog za koji sam se i školovala dodijeljen još jedan predmet pod nazivom "Medijska pismenost". S obzirom da sfera interesovanja te oblasti predstavlja informisanost i edukacija o zakonitostima koje vladaju u medijima i virtuelnom svijetu mogu reći da je navedeni predmet ne samo prezanimljiv već i neopisivo koristan, kako mladim generacijama tako i nama odraslima. U mnoštvu tema koje su mi skrenule pažnju strategije manipulacije* zauzimaju počasno prvo mjesto. Razlog tome je neophodnost znanja na koje sve načine naša slobodna volja biva podredjenja tudjem uticaju.

Prije nego navedem neke od strategija pozabavićemo se time ko nama manipuliše i sa kojim razlogom.

U idealnom svijetu vladajuće strukture bi činili ljudi koji zbog visoko razvijenih sposobnosti i moralnih načela poseduju istinske vrijednosti da jedan narod vode putem napretka. Vladalac bi bio samo onaj koji bi umio da sve subjektivne interese stavi po strani i da se kroz objektivnost vodi onim što istinski jeste ispravno. Svrha njegovog postojanja ne bi bila lična korist nego opšte dobro. Medjutim, mi živimo u svijetu koji je daleko od idealnog i vladajuće strukture moć koju su jednom zadobile svim sredstvima žele da sačuvaju. Najčešće labavog moralnog kompasa vodjeni raznim interesima koji nisu uvijek u skladu sa interesom naroda koji im je dao moć nosioci vlasti majstorski pronalaze načine da tu gdje jesu ostanu što duže.

Tu u igru ulaze moćne strategije manipulacije a mediji bivaju kanal kroz koji od vladajućih struktira bivaju primjenjene na javnost.

Preusmjeravanje pažnje

Ova strategija se zasniva na tome da se pažnja skrene sa bitnih i po vladajuće strukture potencijalno problematičnih dešavanja na ona koja nisu bitna ali se upravo kroz ovu strategiju prenaglašavaju. Tako će informacije o konstantnom rastu goriva, električne energije, stanarine i sve nižem životnom standardu gradjana biti potisnute u stranu dok će mediji prostor davati svadji izmedju dvije popularne pjevačice i starleti koja je imala komplikaciju prilikom estetskog zahvata uvećavanja grudi. Dok se javnost bude bavila nebitnim informacijama neće imati vremena da razmišlja o sve gorim uslovima života. Okupiranost nebitnim informacijama osigurava da loša uprava struktura vlasti prodje neprimijećena.

Stvaranje problema

Veoma opasna strategija koja se zasniva na tome da se od strane odredjene strukture moći stvori stvarni ili umišljeni problem da bi nakon toga bilo ponudjeno rešenja. Tad svi oni koji su bili zahvaćeni posledicama izazvanog problema u onom ko je ponudio rešenje vide spasioca poklanjajući mu svoje povjerenje. Navedena strategija se može koristiti i u svrhu sticanja profita. Tako će nas kozmetičke kompanije ubijediti da nam sunce uništava kožu a zatim nam ponuditi preparate koji će to spriječiti. Kupujući precijenjene preparate koji nam rješavaju nepostojeći problem postajema karika u lancu od kojeg kozmetički giganti zaradjuju milione.

Postupnost promjena

Vladajuće strukture su lukave i znaju da kad bi drastične promjene naglo bile uvedene najvjerovatinije bi došlo do značajnih otpora. Oni umjesto toga drastične promjene postupno uvode. Etapu po etapu, korak po korak. To dovodi do toga da i prije nego što se osvijestimo ono što bi nam najvjerovatnije bilo neprihvativo da se odjednom desilo kroz postupnost bez ikakvog otpora prihvatamo. Tako će nosioci moći umjesto da na primjer porez odjednom povećaju i time dovedu do potencijalnog otpora svih poreznih obveznika kroz postupnost u periodu od na primjer pet godina ostvariti zacrtano.

Upotreba dječjeg jezika

Veliki broj reklama koje gledamo na svojim malim ekranima ima zajedničku osobinu a to je da su poprilično banalne pa čak i glupe. Često možemo pomisliti da onaj koji se bavio snimanjem takvih reklama nije baš dobar u svom poslu. Medjutim, upravo se tu krije strategija manipulacije koja se služi upotrebom dječjeg jezika što za posljedicu ima gašenje kritičkog uma odraslog čovjeka. Ranije sam pročitala informaciju da većina reklama se snima na nivou razumijevanja djeteta od dvanaest godina. Svrha je da kad se odrasloj osobi obraćamo kao djetetu veće su šanse da ćemo ga izmanipulistati kao što bismo dijete. Vidjeli smo svi makar jednom reklamu preparata za njegu kose koja počinje rastavljanjem riječi na slogove "HI-JA-LU-RON-SKA kiselina", baš kao kad djeca uče da čitaju. Nije posrijedi slučajnost.

Veličanje gluposti

Nemoral, blud, promiskuitet, neznanje, nekultura... se serviraju ne samo kao prihvatljivi već i kao poželjni oblici ponašanje. Sve što je prosječno veliča se a glupost se postavlja kao ideal. Ova strategija ima za svrhu da sve one osobine kod čovjeka koje mogu dovesti do pobune i otpora prema vladajućim strukturama onemogući. Znanje, kultura, vaspitanje i sve tradicionalne vrijednosti koje su bile temelj zdravog društva se odbacuju i proglašavaju za zastarjele dok se one koje vode u kulturno, moralno i intelektualno posrnuće veličaju. Tako obrazovne emisije zamjenjuju rijaliti programi. Zatupljen čovjek nema moć i vladajuće strukture kroz ovu strategiju zaglupljuju većinu.

Zašto su ove strategije toliko moćne?

Po mom mišljenju dva su stuba na kojima počiva moć manipulativnih strategija.

Prvi je je neznanje. Koliko nas je ranije čulo za manipulativne strategije? Ja prije nego što sam bila na edukaciji koja me je osposobila da predajem navedeni predmet nikad ranije nisam čula za njih. Sigurna sam ni većina vas. Neznanje i neobaviještenost dovode do toga da nemamo kapacitet da primijetimo kad je neka od strategija primijenjenja u našem društvu.

Drugi sub je taj što ove strategije su strukturisane tako da zaobilaze naš analitički um i djeluju na podsvijest. Moćni umovi koji su ih smislili su znali da onda kad djeluju na ljudsku podsvijest uspijeh je zagarantovan. Mi ni ne primjećujemo da smo izmanipulisani i nesvjesno se ponašamo upravo kako oni koji primjenjuju strategije žele. Vladaju nama i našim ponašanjem bez da mi to i primjećujemo kroz sistematski uticaj na naš emotivni sistem. Koriste strukturu našeg sistema protiv nas.

Kako se zaštititi?

U znanju je od pamtivijeka bila velika moć. To se ni dan danas nije promijenilo.

Umjesto da gutamo servirane informacije trebamo se zapitati sa kojom svrhom nam se navedeno nudi. Kakve emocije u nama budi? Na kakvu nas reakciju navodi? Da li je svrha informacije da uveća naše znanje ili da kroz strategiju manipulacije diktira naš stav i odvede nas u odredjeni oblik ponašanja? Prema svemu moramo imati kritički stav i prije svega moramo biti svjesni da se malo koja informacija nudi da bi povećala naše znanje, umjesto toga za cilj ima da manipulativno formiraja naš stav i utiče na naše ponašanje. Na nama je da prepoznamo to.

Za kraj bih vas zamolila da preispitate da li su vaša najvatrenija religijska i nacionalna uvjerenja i stavovi istinski vaši ili su vam nametnuti kroz manipulativne strategije medija da bi onda kad moćnicima može zatrebati vladali vama kao pionima?

*Članak je inspirisan listom strategija manipulacije koje je sastavio američki lingvista i aktivista  Noam Čomski. U tekstu su navedene njih pet od deset, koliko ih ukupno ima.