Ponos

Tekst je inspirisan podkastom u kojem je psihoterapeut ugostio Endru Tejta.

Ponos

Veoma omržen od strane feministkinja a u isto vrijeme slavljen od strane muškaraca, Tejt je najčešće nedovoljno shvaćen od strane i jednih i drugih. Govoreći surovu istinu sa muškog gledišta ženama provocira ego dok muškarci želeći da mu sliče njegova gledišta deformišu i prilagodjavaju sebi onako kako im odgovara. Po mom mišljenju Tejt je izuzetno inspirativna osoba zato i jesam odlučila da prenesem jednu veoma zanimljivu metodu kojom se on svakodnevno služi a koja je u velikoj mjeri odgovorna za njegov enormni uspijeh na svim poljima.

Govoreći intervjueru o svojoj čeličnoj disciplini Tejt je objasnio da se svakog jutra probudi sa odredjenom količinom energije u sebi. On zamišlja da se ta energija nalazi u odredjenoj posudi koja ima izbušene rupe na sebi. Energija se kroz te rupe usmjerava u raznim pravcima. On snagom svoje volje energiju usmjerava u onom pravcu gdje će onda kad ona tamo bude odaslata osjećati odredjenu emociju. On svjesno, dakle, šalje energiju samo u odredjenom pravcu da bi kad ta energija tamo bude odaslata osjetio emociju koju sam on bira.

Od svih mogućih emocija on bira emociju ponosa. Neko bi se zapitao zašto kad već ima toliku kontrolu gdje mu energija ide ne šalje tu energiju u pravcu sreće. On objašnjava da emocija sreće koliko god se to činilo nelogičnim nije prava emocija gdje naša energija treba da ide. Jer ganjajući emociju sreće dešava se umjesto da radimo stvari koje objektivno moraju da budu odradjene biramo da obavimo samo ono što nam subjektivno odgovora. Birajući da budemo srećni biramo ono što nam je lakše, a najčešće ono što je lakše na duže staze nije bolje po nas.

Birajući emociju ponosa on svjesno zanemaruje sve ostale kanale gdje bi energija mogla da ide. Birajući ponos završava u toku jednog dana sve moguće obaveze koje moraju da budu obavljene. To kako se osjeća i da li mu se uvijek obavljaju sve obaveze, počev od svakodnevnog treninga pa do poslovnih i porodičnih obaveza, nije faktor na koji se Tejt obazire. Na kraju dana kad pogleda iza sebe šta je uradio ne može a da ne bude ponosan na sebe. Na taj nacin gradi kontinuitet uspješnosti i dostignuća.

Kako primijeniti navedenu metodu?

Prvi korak je objektivno posmatranje. Samo onda kad sebe objektivno posmatramo možemo da uvidimo u kojim pravcima naša energija odlazi. Da li nas to čini jačim ili slabijim, konstruktivnijim ili destruktivnijim. Pravci u kojim energija curi mogu biti razni. Misliti misli koje izazivaju strah ili brigu predstavljaju jedan od pravaca u kojem energija ide. Puštajući energiju u tom pravcu samo sebe slabimo. Isto tako ako energija nema odredjeni pravac i pri tom osjećamo dosadu, činimo da posuda energije bude poput bare ispunjene stagnirajućom i mutnom vodom. Misleći o drugim ljudima i njihovim životima dragocjenu energiju rasipamo u pravcu njih jer ne možemo u isto vrijeme sebe unapredjivati a o drugima misliti. Misleći o prošlosti, takodje, energiju šaljemo tamo gdje ona nema nikakvu svrhu. Time samo sebe crpimo.

Ako želimo da Tejtov primjer od riječi do riječi primijenimo na sebi izbjegavaćemo da šaljemo energiju u pravcu emocija koje čine čak i da se dobro osjećamo. Tako pozitivna maštanja koliko god u nama budila pozitivne emocije predstavljaju protraćeno vrijeme. Isto tako neke neugodne obaveze ukoliko ih izbjegnemo možemo osjećati emociju olakšanja ali to nam na duge staze ne koristi već samo šteti jer nesuočavajući se sa naugodnostima onemogućavamo sopstveni rast. Udovoljavati sebi u toj mjeri da nam šteti iako emocija koju osjećamo može biti pozitivna opet je naša energija otišla tamo gdje ne treba.

Ponos je pravac gdje energija treba da bude usmjerena. Pri procesu biranja ponosa moramo biti svjesni da nije uvijek lako odabrati ono što je objektivno dobro. Nekad nas subjektivna želja vuče tamo gdje ne treba. U tim momentima treba da mislimo na objektivnu ispravnost i da znamo da kad postupimo onako kako treba ponos je nagrada koja nas čeka na kraju puta dok udovoljavanje na kraju nosi samo kajanje a ponekad i prezir prema sebi. Zato mudro birajmo emociju ponosa koja je uvijek prirodna reakcija kad prevazidjemo i pobijedimo sami sebe. Kad god postanemo kroz svoje odluke i djelovanja bolja i unaprijedjena verzija moćna emocija ponosa dolazi kao nagrada za uloženi rad i trud.

.....................................................

Ukoliko želite pomoć na putu primjene navedene metode u svakodnevnom životu, kontaktirajte me na:

info@katalena.blog

Takodje, ukoliko vam je ovaj tekst pomogao znanje možete proširiti, čitajući i sledeće:

Motivacija vs Disciplina

Izgovori kojima sebe obmanjujemo