Koji je vaš kriterijum za odabir ljubavnog partnera?

Da li nam ego diktira odabir partnera ili to radimo na osnovu kompatibilnosti i sposobnosti tog partnera da zadovolji naše emotivne potrebe?

Koji je vaš kriterijum za odabir ljubavnog partnera?
Unsplash/Mickael Gresset

Kad kažem ego kriterijum pod tim mislim da priželjkujemo ljude koji bi kao partneri doprinijeli da imamo bolju sliku o nama samima. Biramo ili maštamo o onima koji su obrazovani, atraktivni, imućni, nose ovu ili onu titulu, imaju istaknutu poziciju u društvu. Imati takvog partnera mnogo godi egu. Ego kroz partnera dobija osjećaj sopstvene vrijednosti. Prosto raste. Što je partner poželjniji to se mi bolje osjećamo povodom sebe. Imamo rijetku zvijerku. Medjutim takav partner može a ne mora biti kompatibilan sa nama i takav partner može ali i ne mora zadovoljiti naše ljubavne potrebe. A kompatibilnost i sposbnost partnera da zadovolji naše emotivne potrebe je temelj kvalitetnog ljubavnog odnosa.

Da se razumijemo, imati partnera koji je poželjan u svakom smislu nije ni malo loše, medjutim ukoliko taj partner ne želi ili nije u stanju da zadovolji naše emotivne potrebe ta veza je osudjena na propast jer kad se razbistri ružičasta izmaglica zaljubljenosti imaćemo kraj sebe osobu koja jednostavno ne umije da nas voli na način koji je nama potreban. Koliko god partner posedovao kvalitete koji su na cijeni ukoliko njegova i naša sposobnost da zadovoljimo potrebe jedno drugom nisu kompatibilne u tom odnosu sreću naći nećemo. Na površini sve može izgledati sjajno i bajno ali u dubini osjećaćemo se kao da nismo na pravom mjestu sa pravom osobom.

Od suštinske je važnosti da svjesno razdvojimo šta želimo da partner posjeduje da bi mi imali osjećaj važnosti jer imamo takvog partnera, što je čisti ego, a šta nam je istinski potrebno od partnera da bi bili srećni. Recimo da naš ego želi intelektualca koji dominira u odredjenoj struci, medjutim baš zbog dinamične prirode te struke on nema vremena i snage da nam se posveti na kvalitetan način. A upravo je vrijeme, posvećenost i pažnja naša korijenska emotivna potreba. U takvoj situaciji koliko god našem egu takav partner imponovao nezadovoljenje naših potreba dovešće do nezadovoljstva i vezom i partnerom.

Nesvjesna osoba će uslijed navedene situacije kriviti partnera dok će svjesna preispitati svoj odabir. Zapitaće se da li želi partnera koji će buditi zavist ili onog koji će zadovoljiti njene emotivne potrebe. Ukoliko bude dovoljno hrabra da ide putem svoje autentičnosti ići će ka partneru sa kojim je kompatibilna, ma u kojoj formi on dolazio jer nečiji izgled, obrazovanje i posjedovanje nisu kriterijumi koji donose istinsku sreću. Ti kriterijumi nam daju ego fiks ali kad se to istroši ukoliko nema istinske kompatibilnosti ostaje samo osjećaj duboke neispunjenosti.

Zato birajte mudro.