Moj pogled na... ljubavne probleme

Danas je Dan zaljubljenih, praznik kad zaljubljeni jedni drugim daju poklone. Širom svijeta 14. februar se slavi kao zvanični dan ljubavi. Ja ću iskoristiti ovaj dan da podijelim sa vama svoje gledište na ljubav u ljubavnim odnosima.

Moj pogled na... ljubavne probleme

Mi žene smo odrastajući nekako usput stekle uvjerenje da nas u nekom periodu života čeka onaj Pravi. Muškarac koji će jednostavno znati da nas voli kako želimo i zaslužujemo. On će imati tu nama ženama toooliko neophodnu moć da nam čita misli i da nam na naš najmanji mig zadovolji svaku čak i najmanju potrebu. To ce biti naš princ koji je nježan, pažljiv, brižan, darežljiv a opet jak, dominantan, iskusan i dovoljno muževan da se mi osjećamo dovoljno ženstveno. Život sa njim će nam biti ispunjen nizom dana prepunih zadovoljstvom i srećom a svadje nikad neće narušti naš odnos. Samo treba da budemo strpljive dok se taj jedan Pravi muškarac ne pojavi.

Sjajno zvuči, zar ne? Hm šteta što to baš tako ne funkcioniše u stvarnom svijetu. Koliko god se trudimo bajka nam nekako uvijek uzmiče. Završavamo u nezadovoljavajućim odnosima pitajući se šta to nije u redu sa nama pa uvijek biramo pogrešne partnere.

Ova bajka je sranje. Jednostavno ljubavni odnosi nam nisu dati da bi osjećali konstantno zadovoljstvo. Dati su nam izmedju ostalog da nam pokažu ono što ni sami ne znamo da postoji u nama.

Naš ljubavni partner je osoba koja će vremenom izvući ono najgore u nama na površinu. Bijes, ljutnju, agresiju, zlobu, manipulativnost, narcisoidnost, ljubomoru, lažljivost...

Ne vjerujete mi?

Pogledajte samo vašu poslednju svadju i vidjećete kakvi zapravo jeste. Ta slika sigurno nije sjajna i bajna. Zapravo je odvratna. Ali je realna i predstavlja savršeno sredstvo samospoznaje.

Kako to?

Ljubavni odnosi nam mogu poslužiti ukoliko u nama postoji dovoljno svjesnosti da osvijetlimo tamu sopstvene podsvijesti.

Gledajte na svoju ljubavnu vezu kao na ogledalo. Kad se pogledate u ogledlo na zidu vi vidite odraz svoje fizičke forme. Svog partnera možete posmatrati kao ogledalo koje ogleda vaša podsvijesna uvjerenja, vaše potisnute emocije, vaše traume, vaše najdublje nesigurnost i boli, vašu agresiju, vaš mentalitet žrtve, vaš osjećaj da niste dovoljno dobri i vrijedni...

Svaka emocija koja ispliva na površinu trigerovana partnerom nije nešto što je partner izazvao. On je samo poslužio da ono što već postoji u vama postane vidljivo. Možete promijeniti sto partnera ali ćete uvijek sa njima doživljavati slične situacije koje će u vama buditi identične emocije.

U suštini je jednostavno, ne može nam partner izazvati emociju koja nije oduvijek bila u nama i sve što nam smeta kod partnera posedujemo i mi sami, samo toga nijesmo svjesni.

Ljubav je učionica ili mučionica, sami birate.

Budite svjesni. Posmatrajte sebe. Uočite sopstvene toksične obrasce ponašanja i svjesno ih promijenite.