Sav taj ego...

Ego je zvijer sa bezbroj glava. Na mjestu jedne koju smo odsijekli niču dvije nove.

Sav taj ego...
Unsplash/John Noonan

Iako se može učiniti da je ego neprijtelj on ima svoju neprocijenjivu ulogu na putu samospoznaje. Ego predstavlja naše odvojeno Ja. Naš identitet ko mi jesmo u odnosu na druge. Dakle ego predstavlja odvojenost od cjeline. U Univerzumu gdje Jednost predstavlja najveću istinu ego predstavlja iluziju odvojenosti. Medjutim, bez te iluzije odvojenosti od cjeline ne bi smo mogli da spoznamo jednost.

Mogla bih ispisati redove i redove riječi šta po duhovnim i psihološkim definicijama ego jeste ali smatram da je korisnije napisati konkretne primjere situacija gdje se ego može aktivirati. Sve napisano su situacije gdje sam ego prepoznavala kako kod sebe tako i kod drugih. Najviše kod sebe jer kad sam spoznala svoj ego tad su mi i drugi postali otvorena knjiga.

Hajde da vidimo kakve to situacije predstavljaju plodno tlo gdje ego može pustiti jake korijene.

Osjećaj superiornosti- Izazvan bilo čim. Obrazovanjem, materijalnim stanjem, inteligencijom, fizičkim izgledom... Znate onaj osjećaj kad nam se čini da smo od nekog bolji jer posedujemo nešto što ta osoba nema ili izgledamo bolje nego što ta osoba izgleda. Moram vam reći da su sve ove misli iz ega. Ovo je čisti ego koji osjećaj sopstvene vrijednosti izvlači u poredjenju sa drugima na njihovu štetu. Ego je taj kojem su potrebne spoljšnje potvrde da bi se osjećao vrijednim i dovoljno dobrim. Medjutim, ego nam ne govori istinu. To znači da samo zato što smo obrazovaniji, bogatiji, ljepši... nijesmo ni u čemu bolji od bilo koga drugog. Ne vrijedimo više. Niti manje. Vrijedimo isto. Samo zato što naš ego želi da nas ubijedi da smo makar malo bolji i posebniji od drugih ne znači da mu trebamo vjerovati. Odaću vam još jednu tajnu. Osjećaj superiornosti je koping mehanizam tj kompenzacija za osjećaj inferiornosti.

Onaj slatki osjećaj da smo u pravu- Koliko samo ego obožava da bude u pravu.  Koliko god predmet borbe oko toga ko je u pravu bio bezazlen i mali ego to ne vidi tako. Ego se u tim situacijama bori da preživi jer ne biti upravu i biti poražen egu je ravno smrti, čak i gore od toga. Ego ne bira sredstva u toj surovoj borbi sa drugim egom da bi odnio pobjedu i uskliknuo "u pravu sam". Ego je spreman da slaže ili makar izokrene istinu ne bi li argumentima ojačao svoj stav. U ekstremnim primjerima ego ne preza ni od nasilja kako verbalnog tako i fizičkog. Sledeći put  kad osjetimo zadovoljstvo što se neko slaže sa nama treba da znamo da je naš ego dobio zadovoljenje, sa druge strane kad osjetimo frustraciju što nam neko protivuriječi budimo svjesni da se ego aktivirao i da je spreman da se bori za prevlast.

Veliki zavodnici i velike zavodnice- Svi znamo makar jednu žensku ili mušku osobu koja voli da priča o svojim ljubavnim uspijesima. Muška verzija ega se hvali svojim dostignućima u osvajanju suprotnog pola. Svaka žena koja je zavedena je jedan ego fiks. Što je veći postotak osvajanja to je veće i samopouzdanje i zadovoljenja ega. Kad zafali stvarnih dostignuća ego je spreman i da izmišljena predstavlja kao stvarna ne bi li se makar na tren osjetio dobrim i vrijednim. Sa druge strane to je djevojka koja ne može a da se ne pohvali ko joj je sve kompliment uručio, koliko je muških srca slomila, koliko neodgovorenih poruka čuva njen inbox na društvenim mrežama. Sve su to muškarci željni njene pažnje. Što više neki muškarac u njenoj fantaziji pati to njoj ego više raste. Muška pažnja koju privlači na sebe zapravo jeste izgladnjeli ego koji očajnički želi zadovoljenje osjećaja sopstvene vrijednosti. Kad egu zafali potvrde ona  je uvijek spremna da objavi selfi na društvenim mrežama. Tad pljušte komentari i komplimenti a ego je na jedan mali maleni tren miran i zadovoljen.

Izazivanje zavisti- Znajući da smo predmet zavisti nalazimo se u velikom iskušenju da ego u nama naraste na veličinu solitera. Jer ego ne može da odoli spoznaji da je predmet zavisti. Egu to mnogo imponuje. Kad posedujemo nešto što drugi nemaju a zasigurno žele ego nas uljuljkava u zadovoljavajući osjećaj da smo toliko posebni da bi drugi željeli da su kao mi i u nemogućnosti da to budu oni nas mrze. Kako ego voli tudju zavist i mržnju. To ga diže na pijedestal uzvišenosti. Ego u nama se toliko opija osjećajem da nam neko zavidi da je čak spreman da i namjerno izaziva zavist. Ekspanzijom društvenih mreža nikad lakše nije bilo režirati sopstveni život koji sjaji lažnim sjajem. Ego sklon da osjećaj sopstvene vrijednosti crpi iz tudje zavisti često tu zavist vidi i tamo gdje je nema. Takav ego će sve gestove ljudi oko sebe tumačiti kroz iskrivljen filter umišljene zavisti.

Partner- Što je naš partner uspiješniji i poželjiji to se naš ego više diže. Kakvog li zadovoljstva kad možemo reći naš partner je završio taj i taj fakultet, on radi tu i tu, on ima toliko i toliko novca. Njega svi žele a samo ja ga imam. Kakva je to poslastica za ego. Tad mu niko ravan nije. Divne li superiornosti kad takvu osobu možemo nazvati svojom. Tad ego cvjeta izvlačeći iz stvarne ili umišljene partnerove vrijednosti sopstvenu. Ovaj mehanizam funkcioniše po principu da što je partner istaknutiji u društvu to se mi osjećamo bolje u vezi sebe i sopstvene vrijednosti. Mora da postoji nešto specijalno u vezi sa nama kad nas je odabrala tako specijalna osoba.

Porodica-Nisu ni roditelji oslobodjeni od ega. Tad njihova djeca postaju pioni na borbenom polju ego borbe. Kako ego cvjeta kad nam je dijete bolje od druge djece. Kad ima bolje ocjene, kad postiže sportske, muzičke, likovne i koje sve ne uspjehe. Koje li sreće i zadovoljstva da smo upravi mi rodili takvo dijete. Pa ne bi ono moglo biti tako posebno da mi nismo drugačiji i posebniji od drugih roditelja. Kao i kad je partner upitanju tako i u ovom primjeru roditelji osjećaj sopstvene vrijednosti i zadovoljenje ega crpe kroz djecu i njihove rezultate. U toj borbi da ego bude zadovoljen roditelji djeci nameću prevelike odgovornosti i nedostižne ciljeve što sve može dovesti do sagorijevanja.

Nastaviće se...

.....................................................

Ukoliko želite pomoć na putu spoznaje i prevazilaženja ega, kontaktirajte me na:

info@katalena.blog