Prvi dan izazova, 12.12.2022.

Sa velikim zadovoljstvom vam predstavljam tronedeljeni izazov samospoznaje i samonapretka u oblastima fizičkog izgleda, emotivne zrelosti i duhovnih spoznaja.

Prvi dan izazova, 12.12.2022.
Unsplash/Samuel Scrimshaw

To do lista

Vježbe za lice i masaža lica gua sha kamenom

Fokus meditacija

Manifestacija

Program ponašanja odustajanje/nedostatak discipline

Srediti po kući

09.22h

Probudila sam se bukvalno pola sata prije posla. Ponedeljkom imam u matičnoj školi samo jedan čas, prvi, dok ostale držim u seoskoj školi. Nakon prvog časa imam pauzu koju koristim za kafu i doručak. Budjenje pola sata prije posla mi baš nije po volji ali sam velika spavalica  i ponekad ne odem uveče na vrijeme u krevet i zato moja jutarnja rutina trpi. Samo na brzinu uskočim u garderobu i odjurim na posao.Sjutra ujutru ću primijeniti novi sistem kojim ču dosta ranije ustati ne bi li imala vremena da prije posla popijem kafu, doručkujem i sastavim plan za predstojeći dan, u okviru izazova.

13.25h

Časovi u seoskoj školi su protekli lijepo. S obzirom da je škola mala, nema fiskulturnu salu, cas sam držala u učionici. Uz malo kreativnosti čas fizičkog vaspitanja u učionici može biti zabavan i kvalitetan. Jednom učeniku sam, na moje veliko zadovoljstvo,  popravila ocjenu, jer je sve sto sam objašnjavala zapamtio i kvalitetno prepričao.

Došavši kući sredila sam je, jer mnogo bolje funkcionišem u sredjenoj atmosferi. Medjutim, s obzirom da sam veoma zauzeta, kuća mi varira od generalno sredjene do opšteg haosa i to se smjenjuje bar jednom u toku dana.

Malo ću spavati, da povratim energiju za ostatak dana.

14.49h

Veoma kratko sam spavala ali dovoljno da se osjećam osveženo. Trenutno čekam da mi ručak bude gotov. Mogla bih period dok čekam iskoristiti da odradim manifestaciju za današnji dan.

Pod manifestacijom podrazumijevam da zamislim odredjenu želju i da je svojim mislima manifestujem tj ostvarim u fizičkoj realnosti. Svi smo čitali ili bar čuli za knjigu Tajna u kojoj je manifestovanje objašnjeno. Tako da ću se ja poigrati sa zakonom privlačenja i iskoristiti svoje misli da ostvarim neke zanimljive željice. Već sam ranije radila slične stvari, tj svakog dana zamislila odredjenu želju, da bih provjerila učestalost ostvarivanja. Preko 90 posto želja se ostvarilo, tako da ne sumnjam da manifestovanje može biti veoma uspješno ako znate kako to pravilo da uradite. Više o tome u mom tekstu Mjesec dana manifestacija.

Dakle, moja manifestacija za danas neka bude poklon. Zamisliću sebe kako mi neko uručuje poklon, moje misli će biti jako koncentrisane tako da ću moći da iskusim emocije kao da se to upravo dešava u stvarnosti. Zahvaliću se od sveg srca na poklonu. Sledeći korak je da svoju želju odpustite a pod tim podrazumijevam da više o njoj ne mislite i da se ne opterećujete kad će se ostvariti. Najbolje je potpuno zaboraviti na nju.

18.28h

Danas ću obraditi temu programa ponašanja. Sve što radimo na odredjeni način predstavlja naš program ponašanja. Programi ponašanja se stiču veoma rano u djetinjstvu posmatranjem naše najbliže okoline. Programi najčešće funkcionišu nesvjesno i uvijek nam donose iste rezultate. Dok god ne postanemo svjesni programa po kojem funkcionišemo ne možemo u svom životu dobiti drugačije rezultate. Često možete čuti ljude koji kad ih pitate zašto rade nešto što je za njih štetno, dobijete odgovor da ni oni sami ne znaju zašto. To je primjer podsvjesnog programa tj obrasca po kojem uvijek radimo iste stvari i dobijamo iste rezultate.

Jedan program po kojem ja funkcionišem je nedostatk discipline i odustajanje. Konkretno, odluku koju donesem neko vrijeme poštujem, ali kako vrijeme prolazi opet se vraćam na staro. Na primjer, dešavalo se u prošlosti da bih sebi zadala da pišem dnevnik svakodnevno u periodu od mjesec dana. Držala bih se te odluke i pisala neko vrijeme ali bih na polovini ili pred kraj odustala. Dakle, moj standardni program je da ništa ne istjeram do karja. Da onda kad se motivacija i inspiracija potroše nedostaje snage volje da se zadato izvrši do kraja. Odlična stvar je da sam tog svog programa svjesna, medjutim svjesnost, koliko god da je bitna, bez konkretne akcije program ne može promijeniti. Zadavši sebi javno tronedeljni izazov svakodnevnog obavljanja raznih zadataka i pisanje o tome je moj način da pobijedim program po kojem odustajem prije kraja. Radeći zadato, polako formiram novi program, po kojem donijete odluke sprovodim do kraja. Stari program je dosta jak i ne sumnjam da će me vući na staro ali svaki put kad uhvatim sebe da bih odustala, snagom sopstvene volje istrajaću. Tako se dragi moji pobjedjuje program ili bolje rečeno formira novi, koji donosi korist a ne štetu. Programa ponašanja niko nije oslobodjen, samo ih ljudi nijesu svjesni. Programi su ti koji odredjuju kakav kvalitet života imamo.

21.36h

S obzirom da mi se približava vrijeme za spavanje preostalo mi je da sredim lice i da nakon toga odradim fokus meditaciju. Šta je tačno fokus meditacija? U ovom slučaju nakon što odradim vježbe za jačanje mišića lica i završim masažom gua sha kamenom, koncentracijom na lice, mislima pojačavam dejstvo vježbi i masaže. Na primjer, jedna od vježbi koje ću uraditi jača jagodične mišiće. Medjutim ako znate gdje se tačno nalaze jagodični mišići možete ih"osjetiti" samom koncentracijom na njih. Ukoliko koncentracija potraje dovoljno dugo čak možete osjetiti sličan efekat kao kad radite vježbe za jačanje mišića. Na ovaj način možete "osjećati" bilo koji dio tijela i time mislima uticati na njega.

Inspiraciju za ovu metodu sam pronašla čitajući o istraživanju američkih naučnika u kojem su sportistima mjerili mišićnu aktivnst tokom konkretnih motoričkih radnji kao što su trčanje, odredjene vježbe snage, istezanja i sl i tokom vizualizacije tj zamišljanja istih aktivnosti. Istraživanje je pokazalo da se misći aktiviraju na sličan nači i tokom stvarnih vježbi i tokom zamišljanja. Zaključaj je da tijelo ne zna razliku da li se nešto stvarno dešava ili to nešto zamišljamo.

Ovo saznanje, ukoliko vježbamo koncentraciju, itekako možemo iskoristiti za sopstveni napredak.