Tronedeljni izazov samospoznaje i samonapretka

Sa velikim zadovoljstvom vam predstavljam tronedeljeni izazov samospoznaje i samonapretka u oblastima fizičkog izgleda, emotivne zrelosti i duhovnih spoznaja.

Tronedeljni izazov samospoznaje i samonapretka
Unsplash/Samuel Scrimshaw

S ozirom da se bliži Nova godina aktuelni će biti novi počeci. Svima nama su poznate novogodišnje odluke koje donesemo i koje, koliko toliko, pokušavamo da ostavrimo. Ali hajde ove godine, umjesto da čekamo taj famozni 01.01, da u Novu udjemo kao nova i unaprijedjena verzija sebe. U tu svrhu sam kreirala izazov.

Izazov je osmišljen tako da svakog dana, u sledeće tri sedmice, odredim i uradim odredjene zadatke koji će biti sastavljeni kao "To do" lista za taj dan. Zadaci će biti u vidu raznih tehnika i metoda čiji će cilj biti da se unaprijede segmenti života za koje lično smatram da su bitni.

Segmenat fizičkog izgleda će biti unaprijedjen kroz plan treninga i ishrane, kao i kroz brojne savjete o njezi lica, tijela i kose. Zatim, biće rijeci o spoznaji sopstvene vrijednosti, njegovanju ljubavi prema sebi kao i promjenama na nivou identiteta ne bi li postali najbolja verzija sebe. Takodje će biti predstavljene moje lično osmišljene tehnike fokusa i koncentrisane misli a sve u cilju svjesnog uticaja na ljepotu i zdravlje.

Segmenat emotivne zrelosti će biti skup metoda koje će pomoći da postanemo svjesni svojih emocija, da ih umjesto potiskivanja proživimo i da smanjimo svoju reaktivnost. Biće predstavljen veliki broj tehnika koje se bave time da bolje upoznamo djelove sebe koji su često u opoziciji i koji stvaraju unutrasnji konflikt. Takodje ću se dotaći podsvjesnih uvjerenja i programa ponašanja koji diktiraju naš život a da toga nijesmo ni svjesni. Biće i rijeći o značenjima koja dajemo svemu što nas okružuje i kako ta značenja možemo promijeniti.

Segmenat duhovnosti, iako poslednji naveden, predstavalja, zapravo, temelj za sve ostale segmente. Kroz ovaj dio spoznaćemo svoje prisustvo, postaćemo svjesni, naučićemo da posmatramo svoje misli i da im previše ne vjerujemo. Ovaj segmenat sadrži brojne duhovne metode poput meditacija, vizualizacija, svjesnog fokusa i sl. Biće riječi o velikim duhovnim istinama ali i o praktičnoj primjeni duhovnosti u svakodnevnom životu.

Dnevnik ću pisati i objavljivati svakodnevno. Cilj mi je da, radeći na sebi, motivišem i inspirišem što veći broj ljudi da uradi isto to. Neko, sličnih interesovanja kao ja, može bukvalno svakodnevno pratiti i primijeniti ono što ja radim, neko drugi može djelimično pratiti i dodati neka svoja lična interesovanja, dok neko može moj dnevnik i "To do" listu iskoristiti samo kao obrazac da napravi svoju ličnu. Pišući, često ću pomenuti ljude iz oblasti duhovnosti i psihologje čijim metodama se koristim. Svakom ko bude zainteresovan lično više da istraži ostavicu linkove za više informacija.

Želim nam srećan početak,

Katalena.