Jedanaesti dan izazova, 22.12.2022.

Sa velikim zadovoljstvom vam predstavljam tronedeljeni izazov samospoznaje i samonapretka u oblastima fizičkog izgleda, emotivne zrelosti i duhovnih spoznaja.

Jedanaesti dan izazova, 22.12.2022.

To do lista

Fokus meditacije za omiljene djelove tijela

Manifestacija

Više o konceptu Sjene

11.29h

U školi sam, maloprije, doživjela divno iznenadjenje. Dvije koleginice i dvojica kolega su mi kupili poklon da bi mi čestitali potpisivanje ugovora na neodredjeno. Iako ovo znači da sam manifestovala ono što sam napisala u dnevnik prije nekoliko dana, nije to bila činjenica koja me je oduševila, već njihov osjećaj i pažnja. Oči su mi se, kad sam otišla od njih, napunile suzama jer me je taj gest zbilja takao.

Iako sam danas za dva odjeljenja planirala ocjenjivanje, sala nam je sredjivana i parket se još nije osušio, tako da smo danas napolje. Jeste hladno ali i sunce grije. Iskrena da budem, prija mi da budem na suncu a djeca su svakako presrećna jer to znači da će igrati fudbal i preskočiti ocijenjivanje.

14.25h

Nisam imala volje da spremam ručak kući, tako da sam pošla do grada, do jednog lokala gdje fenomenalno prave piletinu u sosu sa pečurkama. Dok čekam ručak, naručila sam kafu. Nakon toga idem do mame da je uzmem sa posla i idemo na kolače. 

17.14h

Nedavno sam došla kući iz grada. Provela sam zaista lijep vrijeme sa njom. Šetale smo do jezera i posle pošle u omiljeni lokal na kolače. Došavši kući nekih desetak minuta sam se predomišljala dal da idem na trening ili ne, ali je prevagnulo to što mi je pudlica čitav dan bila sama tako da sam trening ostavila za sjutra.

Kao što sam već pomenula, jedna od manifestacija koje sam upisala u denvnik danas se ostvarila. Period u kojem se ostvarila je nekih desetak dana. Ovo je prva od svih navedenih. Nastavljam i danas sa tom praksom. Za danas manifestacija biće da čujem pjesmu koju nikad do sad nijesam čula a koja će me istinski oduševiti.

sada ću odvojiti par minuta da odradim fokus meditaciju, a nakon toga ću se opet dohbatiti knjige i Hari Potera. Za kasnije ostavljam da napišem nešto više o Sjeni.

18.59h

Proces socijalizacije je nešto što se dešava svima nama. Nema tog djeteta koje nije rodjeno u odredjenom društvenom sistemu, bilo najelitnijem ili najprimitivnijem, i da procesom socijalizacije nije bilo podvrgnuto pravilima koja koja važe u tom konkretnom sistmu. Šta to zapravo znači? Imamo jedinku koja je na neki način poput čistog lista papira ali rodjenjem i socijalizacijom na taj list papira bivaju upisane odredjene karakteristike koje su prihvatljive za to društvo gdje se ta odredjena jedinka vaspitava. To bukvalno znači da dijete se karakterno razvija u zavisnosti u kojem okruženju odrasta. Isto dijete ne bi odraslo u istu osobu ukoliko bi ga odgajale dvije različite osobe sa različitim društvenim vrijednostima.

Kao što sam već rekla, u različitim društvenim sistemima važe različita pravila tj uvijek se zna šta je prihvatljivo a šta nije. Dijete procesom socijializacije uči šta je prihvatljivo a šta nije i time osigurava zadovoljenje svojih potreba za emocionalnom bliskošću. Ako je, na primjer, u nekom društvu požrtvovanost i nesebičnost hvaljena kao najveća vrlina, dijete se uči da i ono treba da bude takvo. Medjutim, ukoliko dijete pokazuje ikakve sebične tendencije, te njegove osobine bivaju kritikovanje i odbačene od staratelja i društva uopšteno. Dakle, dijete primjećuje da kad se ponaša u skladu sa očekivanjima i bude nesebično tad dobija pohvalu i odobravanje od najbližih dok kad je sebično tad dobija prekore. Ono tada, ne bi li osiguralo zadovoljenje i kontinuitet emocionalnih potreba, koje su neophodne za pravilan razvoj, one osobine koje okolina odobrava i prihvata prisvaja, dok one koje takodje postoje u njemu, dakle sebicnost u ovom primjeru, odbacije od sebe. Medjutim, nikad istinski ne možemo odbaciti nešto što je dio nas. Ti djelovi nas, koje smo u procesu socijalizaciji ili u procesu trauma odbacili, postaju naša Sjena. Neki djelovi nas su toliko duboko i tako davno zakopani u Sjenu da ni sami ne znamo da ih posjedujemo. Ali to ne znači da se ne ispoljavaju na okolni manipulativni način.

Još jedan način na koji naše istinske osobine bivaju zakopane u Sjenu je u procesu traume. Primjer iz jučerašnje objave iskoristiću i danas. Dijete koje je napušteno od strane roditelja i koje poseduje kompleks siročeta je nekad davno u trenu napuštanja iz samog tog čina donijelo zaključak da je opasno vjerovati ljudima, da nas ljudi uvijek napuste i iznevjere i da zato mora uvijek da se oslanja samo na sebe jer bi ga svi drugi ovako ili onako iznevjerili. Dakle, dijete koje u sebi ima tendenciju ka zajedništvu i bliskošću, koje poseduje nežnu i saosećajnu prirodu procesom tarume zaključuje da ta njegova strana nije dovoljno snažna da je provede kroz život i samim tim opasna, pa čak i pogrešna. Ta nježna strana se "škartira" u Sjenu i posteje dio nesvjesnog. I sad imamo odraslu osobu koja je jaka, inicijativna, nikog ne treba, vuk samotnjak i sl. ne znajući da je njena jakost samo zaštitni, odbrambeni, mehanizam koji je čuva i pruža joj bezbjednost. Ali koliko ju je nezavisnost čuvala od lošeg, toliko je sprečava da iskusi dobro, jer zidovi koje gradi oko sebe čuvaju i drže van koliko loše toliko i dobre stvari. Ovo je, inače, osnova samosabotaže.

Kako spoznati svoju Sjenu? Gdje kupiti kartu koja nas vodi direktnim letom u našu podsvijest?

Samosvjesnost je ključ svega. I znanje, takodje.

Znanje da u nama postoji kako dobro tako i loše. Kako lijepe, tako i ružne osobine. Ispod fasade koju svi nosimo krije se naše pravo lice, koje se plašimo da prikažemo, jer idalje nesvjesno nosimo strah iz djetinsta da ono ko istinski jesmo će biti odbačeno i neprihvaćeno. Biti svjesan svojih osobina koje nisu prihvaćene kao dobre ne znači da ćete početi da budete takvi. Samo će u vama biti dovoljno svjesnosti da u sebi imate dio vas koji je takav, a idalje vam ostaje slobodna volja da postupite onako kako smatrate da je ispravno. U primjeru od ranije, dijete koje je odraslo suzbijajući svoju sebičnost, kada tog dijela sebe postane svjesno, kao odrasla osoba, ne znači da će sad biti isključivo sebicna. Ni najmanje. Samo će spoznati da ima taj dio i moći će slobodnom voljom da balansira kada će biti tu za druge a kada samo za sebe, jer ni jedna od ovih opcija nije dobra ili loša. Obje su prihvatljive i imaju istu vrijednost. Mi, ljudska bića smo nevjerovatan koktel raznih emocija i svaka tu postoji sa razlogom, ne smijemo neke označavati kao loše a neke kao dobre. Emocije treba svjesno proživjeti, spozati i prihvatiti i to je jedini način da ne vladaju nama. Odbačene i potisnute idu u podsvijest i ispoljavaju se na manipulativne načine-svi smo čulu za pasivnu agresiju.

Svjesnost da primijetimo u sebi sve ono što radije ne bi primijetili. Sve ono čega se stidimo i što nikad nikom ne bi priznali. Da budemo toliko budni i svjesni da nam naše svakodnevne misli, emocije a prije svega jake emocionalne reakcije ne prolaze neprimijećeno. Jer je posmatranje sebe ključ. Kad počnete da budete svjesni i da posmatrate sebe, kao što bi posmatrali nekog drugog, tada ćete uočiti odredjene šablone koje ponavljate. To vam je znak da imate posla sa Sjenom. Nešto u vama (u Sjeni) vas "tjera" da iznova pravite iste greške. Šta je to? Šta radite da sebe uvijek dovedete u istu situaciju? Budite kao detektiv koji radi na najvećem slučaju svoje karijere. Istražujte sebe, tražite pomoć od literature. Danas je svakom sve dostupno.

Posmatrajte i analizirajte svoje najznačajnije odnose. Porodične, prijateljske i, prije svega, ljubavne. Koje su dominantne emocije? Kako vaš partner čini da se osjećate? Kako su bivši partneri činili da se osjećete? Ima li sličnosti? Koje su? Da li te sličnosti u emocionalnim šablonima imaju veze sa vašim djetinjstvom i roditeljima? Šta vam izaziva kod partnera izuzetno jake emocionalne reakcije, šta vas ljuti zapravo, čega se plašite?

Ovo su pitanja koja vam mogu pomoći.

Ja sam samo zagrebala površinu ove jako duboke i kompleksne teme. Toplo vam preporučujem da sami nastavite istraživanje i pronadjete brojne tehnike kod raznih autora kako raditi sa sopstvenom Sjenom. Jer živjeti bez znanja što postupamo onako kako postupamo čini da ne živimo život slobodno. Nama vladaju programi koji nas drže, kao marionetu nevidljivim, izuzetno jakim nitima. Spoznaja je rešenje.

Da bi se bavili ovim procesom treba imati odredjenu količinu hrabrosti, jer nikad ne znate šta možete pronaći. Proces ćesto nije lak, zna i fizički da iscrpi ali donosi slatki dar spoznaje i sa tim slobodu.

Moja prva spoznaja temeljnog uvjerenja koje je vladalo mojim životom je imala nevjerobatnu fizičku reakciju. Bukvalno sam osjećala kao da sam sa sebe skinula teret koji nisam ni znala da nosim. Danima sam osećala fizički lakoću. 

Kako sam došla do temeljnog uvjerenja? Pronašla sam dominantnu negativnu emociju u emotivnim vezama. Kroz sve veze se provlačila ista emocija. Kad sam je spoznala, više nijesam mogla ostati ista.