Treći dan izazova, 14.12.2022.

Sa velikim zadovoljstvom vam predstavljam tronedeljeni izazov samospoznaje i samonapretka u oblastima fizičkog izgleda, emotivne zrelosti i duhovnih spoznaja.

Treći dan izazova, 14.12.2022.
Unsplash/Samuel Scrimshaw

To do lista

Više o sadašnjem trenutku

Tretman za njegu lica i kose

Manifestacija

Fokus meditacija zdravlja i ljepote.

13.45h

Kao što je i rečeno, danas je nastava držana on line. S obzirom da živimo u seoskom području, mnogim učenicima nijesu dostupne savremene platforme za grupne sastanke, nastavu smo održali zadajući gradivo u vajber grupama. Srijedom imam dva časa i oba razreda po planu rade košarku. Zadala sam im da odgledaju video gdje se demonstrira osnovni košarkaški stav i da pročitaju par zanimljivosti iz istorije košarkaške igre.

Iako sam planirala da odradim trening za gornji dio tijela to ću ipak ostaviti za sjutra, danas ću poći do grada sa mamom na kafu.

19.33h 

Ipak sam trenirala. Nisam se sa mamom dugo zadržala na kafi jer smo sjele u nargila bar i dim joj je smetao. Povezla sam je do posla i pošla zatim u teretanu. 

Odradila sam sve mišicne grupe gornjeg dijela tijela. Vježbe sam radila uglavnom na spravama koje pogadjaju željene mišice. Za razliku od donjeg dijela tijela, koji u potpunosti radim sa slobodnim tegovima, gornji dio radim koristeći mašine.

Iako imam veliku želju da prošetam, nikako ne mogu jer kiša pada, tako da ću odraditi tretmane za kosu i lice.

Sastojke za tretman ću naći u frižideru. Na kosu ću nanijeti svinjsku mast. To radim po savjetu cura kod kojih sredjujem kosu. Dakle, malu količinu masti sam stavila u šolju od kafe, isprala nekoliko puta vodom i zatim nanijela na kosu, koju sam prebacila preko glave. Nisam mast stavljala na korijen, ali na većinu dužine jesam. Dok mi mast njeguje kosu, lice ću napariti. To je nešto poput saune, ali samo za lice. To se radi tako što se skuva veća količina čaja od kamilice i lice se nadnese nad parom. Čaj se kuva u široj šerpi. Dok se lice pari, glava je prekrivena peškirom. S obzirom da para otvara pore, lice se čisti od nečistoća. Završni korak je maska koju ću napraviti od bjelanca. Vrlo jednostavno, odvojim žumance od bjelanca i zatim bjelance mutim mikserom dok ne dobijem čvrstu pjenu. Nanosem na lice i vrat. Posle toga slijedi umivanje, krema i masaža gua sha kamenom.

20.17h

Manifestacija za danas je... neko će mi otkriti tajnu.

20.28h

Sadašnji trenutak kao duhovna praksa.

Duhovna učenja ali i nauka nas uče da je vrijeme iluzija. Vrijeme je ljudski osmišljen koncept koji ima izuzetno veliku i korisnu primjenu ali to ne mijenja činjenicu da je iluzija. I prošlost i budućnost postoje samo kao misaone forme u našem umu. U realnosti postoji samo sadašnji trenutak. Prošlost postoji u vidu uspomena, dakle, misli u našem umu, a budućnost nikad niko nije proživio osim kao sadašnji trenutak. Svjestan boravak u sadašnjem trenutku je jedna od najefikasnijih duhovnih praksi jer je sadašnji trenutak, u većini slučajeva izvor mira i spokoja. Taj mir nam remete misli o prošlosti i strahovi za budućnost. Ali maknuvši fokus sa uma i misli i usmjerivši ga na Sad, ne možemo a da ne osjetimo spokoj.

Kako boraviti u Sad?

Bezbroj je načina. Od toga da kroz meditaciju osjećate svaki dio tijela, do toga da radeći kućne poslove stavljate fokus na to šta radite. Misli će vas uvijek pokušati odvući u svoje priče ali uvijek iznova vraćajte fokus na sadašnji trenutak.

Moja praksa sadašnjeg trenutka izgleda tako što svaki put boraveći u šumi, a to je skoro svakodnevno, stavljam fokus na čula i na to šta doživljavavaju tom trenutku. Hodajući osjećam zemlju kojom idem, svjesno posmatram drveće, stijene, travu, cvijeće, nebo... Zatvorivši oči slušam zvuke prirode: šum vjetra kroz grane i lišće, zujanje insekata, cvrkut ptica, isto tako osjećam mirise šume. Takodje moje fokus meditacije na tijelo ili odredjene djelove tijela čine svršenu vježbu koncentracije na sadašni trenutak.

Boraveći u sadašnjem trenutku ne možemo a da ne primijetimo da problemi prestaju da postoje.

Ekspert za tematiku sadašnjeg trenutka je Ekart Tole. Knjiga koju svakom najtoplije preporučujem je Nova zemlja.

20.45h

Fokus meditaciju za zdravlje i ljepotu sam planirala u hodu, šetajući, da odradim jer nemam previše strpljenja da sjedim mirna i da meditiram. Dok šetam i dok se dinamično krećem koncentracija mi je zaista vrhunska. Šetnja, pogotovo šumom, na mene ima nevjerovatne efekte. Puni me enormnom količinom energije i volje, a takodje mi padaju na pamet fenomenalno dobre ideje. Ali uslijed kiše i lošeg vremena, šuma mi je nedostupna ovih dana. Ipak ću, koliko toliko, uraditi zadano, nakon što umijem lice od maske i operem kosu od masti.

Meditacija je u suština laka. Svjesno osjetim svaki dio tijela, počevši sa stopalima i završivši sa kosom. Osjećajući tako tijelo upućujem mu misli o ljepoti, zdravlju, snazi i sl.